Epliroforia

ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΟΥ MICHAEL ZAJKOV ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

Ο Ρώσος καλλιτέχνης Michael Zajkov φτιάχνει ανατριχιαστικά ρεαλιστικές κούκλες. Μοιάζουν σαν να έχουν βγει από αυτή την ταινία του ’70 το Picnic at Hanging Rock του Peter Weir . 

michael-zajkov-1

Τα πρόσωπα τους είναι τόσο εκφραστικά που είναι σαν να κρατάει στα χέρια του ένα πραγματικό κεφάλι που νομίζεις ότι θα ανοιγοκλείσει τα μάτια του ανά πάσα στιγμή. Φυσικά τα μάτια είναι γυάλινα που τα ζωγραφίζει στο χέρι και τα προμηθεύεται από την Γερμανία και τα μαλλιά είναι από μοχαίρ που προέρχεται από την Γαλλία. 

michael-zajkov-2


Του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για την τέχνη και μας έστειλε ένα κείμενο στα Ρώσικα. Κάπου χαμένοι στην μετάφραση μάθαμε ότι στην πραγματικότητα δεν φτιάχνει παιχνίδια αλλά είναι γλύπτης.

michael-zajkov-3


Να τι μας έστειλε:
Σπούδασα στην σχολή καλών τεχνών του κρατικού πανεπιστημίου του Κουμπάν. Ειδικεύομαι στην γλυπτική. Μετά το τέλος των σπουδών μου το 2009 εργάστηκα από το 2010 μέχρι το 2013 σαν γλύπτης στο κουκλοθέατρο. Εκεί ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με το έργο διάσημων κουκλοποιών όπως η Laura Scattolini και η Anne Mitrani που με επηρέασαν αρκετά στην δική μου δουλειά.

michael-zajkov-4

Δεν ανήκω σε κάποιο μεγάλο στούντιο.   Για το ράψιμο των ρούχων συνεργάζομαι με την εικαστικό και σχεδιάστρια μόδας Irina Kuzyomina. Μου αρέσει πολύ το στυλ των αρχών του 20ου αιώνα. Νομίζω ότι αρκετοί από όσους βλέπουν τις φωτογραφίες που ανεβάζω στο instagram βρίσκουν τρομακτική την διαδικασία δημιουργίας της κούκλας.  Όταν όμως τα έργα ολοκληρώνονται εντυπωσιάζονται από το αποτέλεσμα και τους αρέσει. 

michael-zajkov-5

Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε ένα νέο πρότζεκτ. Ετοιμάζω κούκλες αγόρια. Θα τα παρουσιάσω για πρώτη φορά στο Σαλόνι για Κούκλες στην Μόσχα το Μάρτιο. Συνήθως το έργο μου το αγοράζουν συλλέκτες.


Δεν δέχομαι παραγγελίες για να φτιάξω μια συγκεκριμένη κούκλα. Συνήθως εμπνέομαι για κάθε νέα κούκλα από φωτογραφίες ανθρώπων εκείνης της εποχής ή από έργα ζωγραφικής από σημαντικούς καλλιτέχνες.

ΑΠΟ ΤΟ LIFO.GR
Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος