Epliroforia

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ


Ισχυρίζεται ότι είχε πει από το 2013 στον πάπα ότι υπήρχαν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον καρδινάλιο Μακάρικ

Την περασμένη εβδομάδα ο πάπας με επιστολή του προς όλους τους Καθολικούς, ζητούσε τη βοήθεια όλων για να ξεριζωθεί αυτή η «κουλτούρα του θανάτου» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει πλέον συγκάλυψη. Πολλοί πιστοί πήγαν σήμερα στο Νοκ είπαν ότι θα πρέπει να δοθεί στον ποντίφικα μια ευκαιρία για να καταπολεμήσει τα θέματα αυτά που κλονίζουν τα τελευταία χρόνια την Εκκλησία.

Ωστόσο υπήρξαν και πολλοί που δεν έχουν πειστεί.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να έρθει και να περιμένει ότι εμείς θα πληρώσουμε για την επίσκεψή του, όταν σήμερα στην Ιρλανδία υπάρχουν άνθρωποι τόσο κατεστραμμένοι, που χρειάζονται τόση βοήθεια και δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω όλης αυτής της κακοποίησης. Δεν θα έπρεπε να έρθει", είπε η 30χρονη Λίζα ενώ περίμενε, μαζί με άλλους διαδηλωτές, να περάσει από μπροστά της το παπικό όχημα.

Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, υποστηρίζει ότι ο πάπας Φραγκίσκος γνώριζε επί πέντε χρόνια τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης με δράστη τον Αμερικανό καρδινάλιο Θίοντορ Μακάρικ, προτού να κάνει δεκτή την παραίτησή του, τον περασμένο μήνα.

Σε ενδεκασέλιδη επιστολή του έστειλε σε συντηρητικά, ρωμαιοκαθολικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχιεπίσκοπος καλεί τον ποντίφικα να παραιτηθεί, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος είχε πει από το 2013 στον πάπα ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σπουδαστών ιερατικών σχολών αλλά και κατώτερων κληρικών από τον καρδινάλιο Μακάρικ.

Η επιστολή του αρχιεπισκόπου στρέφεται κυρίως εναντίον «των ομοφυλοφιλικών δικτύων» στους κόλπους της Εκκλησίας, αναφερόμενος τη λέξη «ομοφυλόφιλος» 18 φορές στο κείμενο ενώ η λέξη «παιδί» μόνο δύο – και τις δύο φορές, στους τίτλους εκκλησιαστικών εγγράφων τα οποία επικαλείται ο Βιγκάνο.

Το Βατικανό απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή του Βιγκάνο.

Ο Μακάρικ είναι ο πρώτος καρδινάλιος που παραιτείται από τη θέση του στην Εκκλησία αφού μια έρευνα σε βάρος του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί ότι κακοποίησε έναν 16χρονο έφηβο. Παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Χιλή, υπονομεύοντας το κύρος και την ηθική εξουσία της Εκκλησίας.


Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος