Epliroforia

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ



Σύμφωνα με νέα έρευνα οι γυναίκες φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στις διαπραγματεύσεις πετυχαίνοντας καλύτερες συμφωνίες συγκριτικά με τους άντρες, όταν πρόκειται για κάποια αγορά.

Οι ερευνητές από το Carroll School of Management Boston College κατέληξαν στο συμπέρασμα, εξετάζοντας πάνω 1800 φοιτητές, χωρισμένους σε ζευγάρια τα οποία κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μία σειρά δοκιμασιών σχετικά με την πώληση και αγορά αγαθών και όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα η καθηγήτρια Hristina Nikolova λέει:

“Όταν το ζευγάρι αποτελούνταν μόνο από άντρες, αυτοί αισθάνονταν την ανάγκη να αποδείξουν τον ανδρισμό τους. Δύο άντρες [σε μία διαπραγμάτευση] τείνουν να μην συμβιβάζονται, διότι η συμβιβαστική λύση είναι σύμφωνη με τα γυναικεία πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, ο εξτρεμισμός είναι ένα πιο αρρενωπό χαρακτηριστικό και τους ωθεί σε μία ακραία επιλογή κατά τη λήψη αποφάσεών τους”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν πρόκειται να ληφθεί μία απόφαση σχετικά με κάποια αγορά, οι όροι της λύσης θα είναι πιο συμβιβαστικοί, αν υπάρχει μία γυναίκα παρούσα στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ενώ όταν από το πλάνο απουσιάζει μία γυναικεία φωνή, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι άντρες θα καταλήξουν σε ένα άκρο.

Για παράδειγμα, όταν δύο άντρες πάνε να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν είτε το πιο γρήγορο είτε το πιο καλό σε απόδοση καυσίμου είτε το πιο ασφαλές. Ενώ όταν εμπλέκεται μία γυναίκα σε αυτήν την αγοραπωλησία, θα φροντίσει να επιλέξει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα συνδυάζει όλα τα ανωτέρω στοιχεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ζητώντας από τους συμμετέχοντες να λειτουργήσουν ως αγοραστές τόσο σε σενάριο στην πραγματική ζωή όσο και online, με διαφορετικά αντικείμενα στο επίκεντρο της σχετικής διαπραγμάτευσης κάθε φορά.

“Δεν έχει σημασία τι είναι το προϊόν, βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα. Ο συμβιβασμός ως αποτέλεσμα προκύπτει ουσιαστικά σε κάθε ζεύγος, όταν υπάρχει γυναίκα. Όταν επιλέγουν μόνο άνδρες, τείνουν να απομακρύνονται από τη συμβιβαστική επιλογή και να επιλέγουν κάτι ακραίο”, σημειώνει η Nikolova.

“Τα ετερόφυλα ζεύγη ή τα ζεύγη γυναικών, θα προτιμήσουν κατά πάσα πιθανότητα μία μεσαία επιλογή. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες δρουν σε ένα ζευγάρι όπως θα δρούσαν μόνες, επειδή δεν [νιώθουν ότι] χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα μπροστά σε άλλους. Η γυναίκεια φύση δεν χρειάζεται το ίδιο επίπεδο δημόσιας άμυνας ανδρισμού", καταλήγει.

PATHFINDER.GR

Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος