Epliroforia

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ ΤΕΛΙΚΑ


Η προσφυγή για τη μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε το 2015, από την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Προστασία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Είναι η ίδια οργάνωση που είχε προσφύγει στην Πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τέμενος, όμως δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

Αρνητική ήταν η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, επί της προσφυγής, με την οποία εζητείτο η Αγία Σοφία από Μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης

Όταν το 2005, η ίδια οργάνωση, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά της και δέκα χρόνια αργότερα, το 2015 ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με την αναφορά ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία.

Αναμένοντα οι οι αντιδράσεις των τούρκων ισλαμιστών που περίμεναν να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί, προσθέτοντας ότι θα δώσει νέες διαστάσεις στις προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια για να ανοίξει έστω και μία ημέρα για προσευχή η Αγία Σοφία.

Από άλλη πηγή μεταδίδεται οτι έκανε παρέμβαση,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο θέμα της Αγίας Σοφιάς και της προσπάθειας της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον Ερντογάν να σεβαστεί την παράδοση και την ιστορία της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ​ δεν έκρυψε την αντίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ουσιαστικά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. 
Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος