Epliroforia

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ


Η Τουρκία μετά την πρώτη έκπληξη απότη δήλωση για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ανασκουμπώνεται και περνάει στην αντεπίθεση με δηλώσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο.

O Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και των Κατεχομένων» και προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εάν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο» καθώς και ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε παρενόχληση σε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση στην Αθήνα για «λαϊκισμό» ως προς το ζήτημα των 12 ν.μ. ενώ οι τουρκικές απόψεις παρουσιάστηκαν χθες και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα κο Πέτρο Μαυροειδή.

Οποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε πάντα την κατάλληλη απάντηση

συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, παραπέμποντας και αυτός στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής που οδήγησε στην πολιτική του «casus belli» των τελευταίων 23 ετών.

Η Αθήνα απάντησε μέσω του εκπροσώπου Τύπου του υπ. Εξωτερικών Αλ. Γεννηματά. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος