F-35 τέλος για την Ελλάδα.
Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της Lockheed Martin τόνισε ότι η απόκτηση μιας πολεμικής μοίρας 20 F-35 από τη χώρα μας δεν είναι εφικτή για τον απλό λόγο ότι προτεραιότητα έχουν οι χώρες συμπαραγωγής. «Η Ελλάδα αν θέλει μπορεί να περιμένει…10 χρόνια» όπως αναφέρθηκε.
Μόνη λύση αν επιμένουμε για F-35 είναι να μας παραχωρήσει το Ισραήλ 15-20 από αυτά που προμηθεύτηκε…Και λέμε Ισραήλ λόγω των κοινών συμφερόντων που έχουμε αυτή τη στιγμή..Πρέπει πάντως να εξεταστεί γρήγορα εναλλακτική λύση γιατί το κενό ασφαλείας που θα υπάρξει μέχρι την έλευση των τουρκικών F-35 θα είναι τεράστιο…
Μετά την αγορά 33 μαχητικών F-35A πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ προχωρά στην απόκτηση επιπλέον 17 F-35 λόγω της έντονης παρουσίας της Ρωσικής Αεροπορίας στην Συρία. Φαίνεται ότι και το Ιράν πλέον μπαίνει δυναμικά στο στόχο του Ισραήλ.
«Η κυβέρνηση, έχοντας την εξουσιοδότησή μου, ετοιμάζεται να θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Μ. Νετανιάχου με μήνυμα στο twitter συμπληρώνοντας ότι «το Ισραήλ θα μπορεί πλέον να αμύνεται με τις δικές του δυνάμεις εναντίον οποιουδήποτε εχθρού».
Η αιτία δημιουργίας 2 μοιρών F-35 αντί για 1 1/2 μοίρα όπως είχε αρχικά προβλεφτεί, είναι η αυξημένη ρωσική παρουσία στην περιοχή.
Εκείνο που ανησυχεί τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είναι η δυνατότητα ανίχνευσης κάθε δραστηριότητας των μαχητικών της IAF που διαθέτουν αυτή την στιγμή οι Ρώσοι.
Επιπλέον η αγορά των F-35 δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στο Ισραήλ σε περίπτωση που αυτό αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν.
Η απόκτηση των καινούριων stealth μαχητικών καθιστά το Ισραήλ την χώρα με τον πιο σύγχρονο στόλο μαχητικών στην Μέση Ανατολή.
Το κόστος κάθε νέου F-35 ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια. Τα πρώτα δύο αναμένεται να παραδοθούν στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα, ενώ η παράδοση των υπόλοιπων θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2021.
Η εκπαίδευση των πιλότων της IAF στα νέα μαχητικά θα ξεκινήσει άμεσα. Παρ” όλα αυτά θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι τα μαχητικά να βρεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το πρώτο συμβόλαιο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ υπογράφηκε το 2010 και αφορούσε 19 μαχητικά.
Το επόμενο συμβόλαιο υπογράφηκε το 2014 και αφορούσε 14 μαχητικά, με ανοιχτή επιλογή αγοράς 17 επιπλέον στο μέλλον, η οποία μόλις σήμερα ενεργοποιήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
pentapostagma.gr