Πλέγμα δράσεων για την αποκάλυψη κρυφού πλούτου σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Αυτές οι δράσεις θα ενεργοποιηθούν από τον Φεβρουάριο του 2017 και περιλαμβάνουν τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Στη βάση αυτή θα δημιουργηθεί Μητρώο Πλούτου που θα διασυνδέεται με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών.
Η ΓΓΔΕ θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από offshore εταιρείες και θα προχωρήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.
Η Γραμματεία θα προχωρήσει από το επόμενο έτος και στην υποβολή αιτημάτων προς κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή στοιχείων αναφορικά με την απόκτηση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες.
Προς το παρόν, το σχέδιο των έξι σημείων το οποίο ενσωματώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:
Eντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού
Yποβολή αιτημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή στοιχείων αναφορικά με την απόκτηση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων από έλληνες πολίτες
Xρήση τεχνικής βοήθειας αναφορικά με την αξιοποίηση των δεδομένων
Δημιουργία Μητρώου Πλούτου σε διασύνδεση με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών
Συγκεκριμένα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από οφσόρ εταιρείες
Ανταλλαγή πληροφοριών με την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.
Επιπλέον, από το επόμενο έτος, μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών ανάμεσα σε περισσότερες από εκατό χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία ρίχνει τα τείχη του τραπεζικού απορρήτου ακόμα και για τις ελβετικές τράπεζες (το 2018).
Η πρώτη συγκομιδή στοιχείων, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς Θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε 60 χώρες του κόσμου.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα, από το 2018, μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ άλλων η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ανδόρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη.
sofokleousin.gr