Τόσο το Shoji όσο και το Fusuma είναι συρόμενα φύλλα χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Ιαπωνική Αρχιτεκτονική ως τοίχοι ή πόρτες. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ τους;
Το Shoji
είναι κατασκευασμένο από λεπτό λευκό χαρτί (ριζόχαρτο). Δεν μπορούμε να δούμε μέσα από το ριζόχαρτο αλλά είναι αρκετά λεπτό για να αφήνει το φώς να μπει μέσα. Χρησιμοποιείται δηλαδή σαν κουρτίνες για τα παράθυρα και επειδή το φύλλο χαρτιού είναι πολύ λεπτό, εφάπτεται πάνω σε ξύλινα πλαίσια (5 έως 10 εκατοστά μεταξύ τους) τα οποία δημιουργούν ένα μοτίβο πλέγματος, έτσι ώστε το χαρτί να κολλάτε πάνω στο πλέγμα και να μην σκίζεται. Είναι γενικά μια απλή κατασκευή χωρίς κάποια ιδιαίτερη τεχνική.
Πολλές φορές στα Shoji που χρησιμοποιούνται ως εξωτερικοί τοίχοι μπορεί να τοποθετηθεί και ένα κομμάτι γυαλί ανάμεσα στα ξύλινα πλαίσια ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό παράθυρο για να βλέπει ο χρήστης προς τα έξω.
Στα πολύ παλιά παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια, τα δωμάτια βρίσκονταν στο εσωτερικό μέρος του κτιρίου, με την έννοια ότι οι διάδρομοι που οδηγούσαν στα δωμάτια στην ουσία τα περικύκλωναν. Έτσι ο ένας τοίχος του διαδρόμου ήταν για την ακρίβεια ο εξωτερικός τοίχος του σπιτιού.
Τα Fusuma
είναι επίσης συρόμενες χάρτινες πόρτες και συχνά στο ίδιο μέγεθος με τα Shoji. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα Fusuma είναι κατασκευασμένα από χοντρό αδιαφανές χαρτί (δεν αφήνει το φως να μπει μέσα). Η κατασκευή του γίνεται με την παραδοσιακή τεχνική και αποτελεί μια αργή και κουραστική διαδικασία.
Ως εκ τούτου, η λειτουργία του Fusuma είναι διαφορετική από τα Shoji. Τα Fusuma χρησιμοποιούνται ως πόρτες για ντουλάπες και ως διαχωριστικά ανάμεσα σε δυο δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι αν σε δυο υπνοδωμάτια αφήσουμε να μπει φως στο πρώτο με την Fusuma θύρα να διαχωρίζει τα δωμάτια, τότε σταματάμε την διάχυση του φωτός στο δεύτερο δωμάτιο ή και το αντίστροφο με την χρήση του Shoji.
Τα αυθεντικά παραδοσιακά Fusuma είναι συχνά διακοσμημένα με μοτίβα που είναι ζωγραφισμένα αποκλειστικά στο χέρι. Τα μοτίβα αυτά είναι καθαρό χαρακτηριστικό της Ιαπωνικής διακόσμησης συμβάλλοντας στην χαλαρή ατμόσφαιρα του χώρου. Αν και σήμερα λόγω του κόστους, στο εμπόριο κυκλοφορούν αυτοκόλλητες ταπετσαρίες με παραδοσιακά σχέδια και ζωγραφιές που εφαρμόζουν γρήγορα και εύκολα.
Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω, κατανοούμε πλήρως την διαφορά και την εργονομία που πρόσφεραν οι τεχνικές της παραδοσιακής ιαπωνικής αρχιτεκτονικής από τα πολύ παλιά χρόνια.
spitikaidiakosmisi.gr