Οι οχτώ πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της δεσμευτικές απαντά η κυβέρνηση στην Άγκυρα, μετά το μπαράζ απειλών της Τουρκίας για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους στρατιωτικούς.
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» καταλήγει.
Στον ισχυρισμό ότι όταν οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί αυτομόλησαν στην Ελλάδα είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε υποσχεθεί ότι το θέμα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες» προχώρησε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
Σημειώνεται ότι Άγκυρα απείλησε την Αθήνα με ακύρωση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Το μήνυμα Τσαβούσογλου δίνει σάρκα και οστά στη χθεσινή προειδοποίηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πως θα αναθεωρήσει συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό τη σκιά της απόφασης του Άρειου Πάγου, την οποία και χαρακτήρισε παράνομη.
Το νέο αίτημα έκδοσης της Τουρκίας φαίνεται πως απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε χθες, ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη δημοσιότητα δίνει ο γερμανικός Τύπος στην ιστορική απόφαση του Άρειου Πάγου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα δυσκολέψει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκιάς.