Σε μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, εντός του 2017, στα Φάρσαλα προχωρά η Γελένα Μπατούρινα, η πλουσιότερη Ρωσίδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αυστριακή εταιρεία της Μπατούρινα, Inteco Beteiligungs, επεκτείνεται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της απόκτησης φωτοβολταϊκού πάρκου στα Φάρσαλα, το οποίο προσδοκούν να φέρει έσοδα 500.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της μέσω της απόκτησης και άλλων μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ήδη προηγήθηκε η εξαγορά φ/β πάρκου στην Ιταλία.
Πλέον, η προσοχή της Inteco στρέφεται τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο, όπου διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Όπως δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω η ίδια η Μπατούρινα στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt: 'Βλέπουμε το μέλλον του επενδυτικού μας σχεδίου όχι μόνο στην επέκταση της ισχύος. Αναπτύσσουμε πλέον υπο-σχέδιο το οποίο αφορά την αποθήκευση ενέργειας από πολλαπλές πηγές, το οποίο συνιστά ένα νέο σύστημα έξυπνης ενεργειακής κατανάλωσης'.
Παράλληλα, η Μπατούρινα δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρουσα η κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών σε εταιρικές στέγες.
Ποια είναι η Μπατούρινα
Με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια, η Μπατούρινα είναι η μόνη γυναίκα στο κλειστό κλαμπ των Ρώσων ολιγαρχών.
Τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Η εταιρεία της Inteco συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων της Ρωσίας, με δραστηριότητες στις κατασκευές, τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια, αλλά και ένα εργοστάσιο που παράγει ζαχαρούχο γάλα. Λέγεται πως, µεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχεία στο Σότσι, θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, 720.000 στρέμματα αγροτικής γης στο Μπέλγκοροντ και εργοστάσια ανά τη Ρωσία. Πάντως, μεγάλο μεγάλο µέρος της περιουσίας της έχει μεταφερθεί στην Αυστρία, ενώ κάποια στιγμή πούλησε μετοχές της εταιρείας της και αγόρασε σημαντικά μερίδια σε δύο ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες, την Gazprom και την Sberbank, ενώ επισκέπτεται συχνά την Αυστρία, όπου εδρεύει μία θυγατρική της κατασκευαστικής της εταιρείας.
Πώς έφθασε στην κορυφή
Γεννημένη το 1963, κόρη φτωχών βιομηχανικών εργατών, άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο όπου δούλευαν οι γονείς της µόλις τελείωσε το λύκειο. Παράλληλα παρακολουθούσε µαθήµατα Οικονοµικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1987 πήρε το πτυχίο της και άρχισε να εργάζεται στη δηµαρχία της Μόσχας. Έζησε από κοντά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και διέβλεψε έγκαιρα τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, εργαζόμενη στο πλευρό του τότε αντιδηµάρχου Γιούρι Λουζκώφ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1991.
Την ίδια χρονιά ίδρυσε την επιχείρησή της, την Ιnteko, η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πλαστικών καθισμάτων. Στην εταιρεία της, μάλιστα, ανατέθηκε να κατασκευάσει 82.000 πλαστικά καθίσματα για την ανακαίνιση του ιστορικού Luzhniki Stadium της Μόσχας! Ακολούθως η εταιρεία επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε στο ενεργητικό της μία θυγατρική που κατασκεύαζε προκατασκευασμένα κτίρια.
Η Μπατουρίνα κατά την ανοικοδόμηση της Μόσχας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πήρε τη μερίδα του λέοντος, υπογράφοντας το 20% των συμβάσεων κατασκευής της πόλης. Ολα αυτά ενώ ο σύζυγός της ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1992 έως το 2010 και όταν με αποφάσεις του κατεδαφίζονταν ιστορικά κτίρια και αντικαθιστούνταν με άλλα, πιο μοντέρνα ή ρέπλικες!
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι κατηγορίες περί προνομιακών σχέσεων της Μπατουρίνα. Ακολούθησε η καθαίρεση του Λουζκόφ από το δημαρχιακό αξίωμα και η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά. Το ζευγάρι στη συνέχεια επέλεξε να εγκαταλείψει τη Μόσχα για το Λονδίνο, όπου ζει σήμερα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ