Epliroforia

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ


Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες από ιρακινά ΜΜΕ στη Νινευή, ο αλ Μπαγκντάντι προχώρησε σε «αποχαιρετιστήρια» δήλωση, η οποία μοιράστηκε στους θρησκευτικούς ηγέτες του ISIS. 

Σε αυτή, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους διέταξε το κλείσιμο του γραφείου ρύθμισης των μαχητών του ISIS και κάλεσε τους μη Άραβες τζιχαντιστές, είτε να επιστρέψουν στις χώρες τους είτε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας και να ανατιναχθούν, υποσχόμενός τους «72 παρθένες στον παράδεισο».

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν από την περιοχή τον Μάρτιο 2016, αλλά την ανακατέλαβαν τον Δεκέμβριο.

Οι δυνάμεις της Δαμασκού, με την υποστήριξη των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της Ρωσίας,  προσπαθούσαν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν την πόλη, προωθούμενες μέσα από την έρημο της επαρχίας Χομς. Τελικά, ο κυβερνητικός στρατός εισήλθε χθες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Οι μαχητές του ΙΚ αποσύρθηκαν από μεγάλο τμήμα της πόλης της Παλμύρας, αλλά έχουν αφήσει πίσω τους πλήθος ναρκών, καθιστώντας έτσι προβληματική την προέλαση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στο Ιράκ, ο στρατός βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη βορειοδυτική είσοδο της Μοσούλης, ενώ οι τζιχαντιστές οπισθοχωρούν.

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης τον Ιανουάριο, έπειτα από 100 ημέρες μαχών, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης.

Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να διαθέτει σήμερα 12.000 έως 15.000 μαχητές στο Ιράκ και στην Συρία και - σύμφωνα με τον διοικητή του δυτικού συνασπισμού, Στίβεν Τάουνσεντ -  παρά τα πλήγματα που έχουν δεχθεί, οι μαχητές του ΙΚ συνεχίζουν να συνιστούν έναν επικίνδυνο εχθρό.

«Σχεδόν όλα τα μέλη της συνοδείας του ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους έξι με εννέα μήνες σε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Από την πλευρά του ο Μπαγκνταντί παραδέχθηκε δημοσίως την ήττα της οργάνωσης ειδικά στο Ιράκ και συμβούλευσε τους μαχητές είτε να φύγουν από το μέτωπο είτε να αυτοκτονήσουν. 
Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος