Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία με την κωδική ονομασία «Κλάδος ελαίας», αλλά και η απόφαση της να μην εγκρίνει τη συμμετοχή των Κούρδων στο ειρηνευτικό συνέδριο του Σότσι που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιανουαρίου, έχει αρχίσει να προβληματίζει την Μόσχα και τους Ρώσους ειδήμονες σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Τους προβληματισμούς αυτούς διατύπωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση της Άγκυρας, δήλωσε ότι η επιχείρηση «μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες στην έναρξη του ενδοσυριακού διαλόγου» χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν ένα «οδυνηρό θέμα».
Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός υπογράμμισε ότι η Μόσχα «προέβη σε όλες τις δυνατές πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες (σε σχέση με τα σχέδια της Άγκυρας) και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια μετά από όλα αυτά». Ποια όμως θα είναι η συνέχεια αυτή, είναι κάτι το οποίο προβληματίζει όπως φαίνεται σοβαρά την Μόσχα, αφού όπως είπε ο κ. Σαμάνοφ, «γι' αυτό είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς, επειδή αυτό ήταν ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο παραμονές του προγραμματισμένου ειρηνευτικού συνεδρίου για τη Συρία».
Ωστόσο οι προβληματισμοί αυτοί με διάφορες προεκτάσεις απασχολούν και διάφορους Ρώσους ειδήμονες σε θέματα Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του ερευνητικού Κέντρου για την «Μέση Ανατολή και τον Καύκασο» Στανισλάβ Ταράσοφ, ο οποίος δεν αποκλείει την εμπλοκή της Τουρκίας σε ένα παρατεταμένο πόλεμο, ούτε ακόμα και την ανατροπή του Ερντογάν με πραξικόπημα εντός της Τουρκίας
Ο Στανισλάβ Ταράσοφ είναι πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν ξεκίνησε ένα επικίνδυνο παιγνίδι, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και να πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Vzgliad» εκτιμά ο τουρκικός στρατός ενδέχεται να έχει μεγάλες απώλειες στη Συρία καθώς οι αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει πολύ καλά τους Κούρδους για μια τέτοια επίθεση.
Ο ρώσος ειδήμονας σε θέματα Μέσης Ανατολής δηλώνει ότι «δημιουργείται η αίσθηση ότι οι Αμερικανοί υπονομεύουν τον Ερντογάν οδηγώντας τον σε μοιραία έκβαση για να τον εμπλέξουν σε πόλεμο». Εκτιμά ότι «δεν θα είναι μια επιχείρηση που θα διαρκέσει μια ημέρα» όπως και ότι «θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες». «Φοβάμαι στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα στην ίδια την Τουρκία», λέει ο Ταράσοφ.
Πού στηρίζει τους φόβους του όμως ο ρώσος ειδήμονας; «Ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι» υποστηρίζει ο Ταράσοφ και προσθέτει «ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη, δεν έχει συμφωνήσει πλήρως με το Ιράν και την Ρωσία. Οι φιλόδοξοι τακτικοί του ελιγμοί μπορούν να καταρρεύσουν, με τις πρώτες συγκρούσεις με τα ένοπλα τμήματα των κούρδων μαχητών, οι οποίοι όπως επεσήμαιναν και οι ρώσοι στρατιωτικοί είναι πολύ ικανοί στην μάχη».
Ο Ταράσοφ υπογράμμισε ότι οι πενιχρές επιτυχίες κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης η «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα του τουρκικού στρατού. Παραδέχεται ότι «είναι νωρίς προς το παρόν να βγουν συμπεράσματα», αλλά όπως λέει «είναι γεγονός ότι η Τουρκία η οποία μέχρι πρόσφατα σήκωνε τις σημαίες του νεοοθωμανισμού, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συγκρούσεις όχι μόνο κοντά στα σύνορα της, αλλά βρίσκεται ενώπιον της απειλής να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα. Αν αυτό συμβεί -πιστεύει ο Ταράσοφ- αυτή θα είναι η δεύτερη γεωπολιτική καταστροφή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».
Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα θεωρεί ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είναι πολιτικό λάθος του Ερντογάν, που δείχνει απειρία στο επίπεδο κρατικής ηγεσίας. Αναφερόμενος μάλιστα γενικά στον τρόπο που ενεργεί η τουρκική ηγεσία ο Ταράσοφ λέει ότι «αυτό είναι ένα αίνιγμα για όλους τους ερευνητές της Μ. Ανατολής» και αυτό γιατί «σε αντίθεση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Τουρκία ήταν μια σχετικά ανοιχτή χώρα, ενσωματωμένη στη Δύση.
Θα έλεγε κανείς ότι θα διέθεταν εμπειρογνώμονες που καταλαβαίνουν καλά αυτή την περιοχή. Όμως πραγματοποιούν ασυγχώρητα λάθη. Είναι ακατανόητο γιατί οι Αμερικανοί υπονομεύουν κατ' αυτόν τον τρόπο τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ.
Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τα σενάρια της αραβικής άνοιξης, οδεύοντας ανοιχτά σε τμηματοποίηση της Τουρκίας, όπως έκαναν στο παρελθόν με το Ιράκ και τη Λιβύη.
Πολύ περισσότερο που με τις πλάτες των Κούρδων μπορούν να διεισδύσουν στο Ιράν. Μπορεί κανείς να δει με πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις τις ενέργειες των Αμερικανών στην περιοχή αυτή, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι οι ενέργειες τους έχουν κάποια λογική σειρά», καταλήγει ο Ρώσος ειδήμων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ