Ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου αλλά και κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για να συντηρούν οι δήμοι τις δομές φιλοξενίας και περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα ο αριθμός των οποίων στα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.
Το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου, ενώ από την πληρωμή του εξετάζεται να εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσοι χρειάζονται τα ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσοι αγοράζουν στειρωμένο ζώο και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Επιπλέον εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
Και εάν παλαιότερα υπήρχε η τάση να εγκαταλείπει κανείς το κατοικίδιό του στο δρόμο εν όψει διακοπών, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στα μνημονιακά χρόνια.
Σήμερα ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα καθώς οι βάσεις δεδομένων είναι ελλιπείς αφού πολλοί ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στο «τσιπάρισμα» των κατοικιδίων. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο σύνολο της επικράτειας φτάνει τα 201.898 εκ των οποίων μόλις τα 16.719 έχουν δηλωθεί ως αδέσποτα. Ο αριθμός, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν περιγράφει την πραγματική εικόνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις να εκτιμούν ότι ο πληθυσμός σκύλων και γατών στους δρόμους φτάνει τα 3 εκατομμύρια... Και το χειρότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα επτά στα δέκα αδέσποτα ήταν πρώην δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ξεκινά από τα δεσποζόμενα ζώα είναι κάτι που αναμένεται να αποτυπώνεται στη φιλοσοφία του υπό κατάρτιση νόμου. Πρώτος στόχος είναι η αυστηροποίηση του τρόπου πώλησης ζώων και η ενθάρρυνση των πολιτών να υιοθετούν από δομές αδέσποτων και να μην αγοράζουν. Παράλληλα στα ζώα που πωλούνται θα υπάρχει αυστηρό πλαίσιο ως προς τον τόπο γέννησης, τις συνθήκες ευζωίας και τον τρόπο εκτροφής.
Στο υπουργείο διερευνάται πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο κατάργησης των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ): «Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό παραμένουν στη βιτρίνα τα ζώα. Πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, δεν μπορούν να βρίσκονται σε βιτρίνα. Αυτό θα οδηγήσει και τους πολίτες στη συνειδητή απόκτηση ζώου» λένε στελέχη του υπουργείου.
Τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: να αντιμετωπιστούν τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα με τον απαραίτητο σεβασμό, να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και να βρεθούν τρόποι ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων βάσει του υφιστάμενου νόμου φτάνει έως τα 30.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αφορούν στο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Αστυνομίας που παρουσιάστηκαν στο διάλογο που προηγήθηκε, σπανίως επιβάλλονται. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξορθολογίσει τα πρόστιμα ώστε να είναι κλιμακωτά, να επιβάλλονται και να εισπράττονται. Παράλληλα θα αυστηροποιηθούν και ορισμένες ποινικές κυρώσεις και θα ενταθούν οι έλεγχοι. Ήδη έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ, ενώ στα σώματα ελέγχου (αστυνομία, λιμενικό, κλπ) θα δοθούν και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές. Πάντως έως το 2015, σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, λειτουργούσαν μόλις 48 δημοτικά, διαδημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια.
Επιπλέον θα αποσαφηνιστούν και οι όροι της προβλεπόμενης συνεργασίας μεταξύ δήμων και ζωοφιλικών σωματείων για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να προβλεφθεί η υπογραφή συμβάσεων βάσει των οποίων θα ορίζονται οι προδιαγραφές και το πεδίο ευθύνης ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των σωματείων-«σφραγίδα».
Σήμερα οι δήμοι επιχορηγούνται βάσει τιμολογίων με ποσό ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης που συντηρούν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις-όπως προκύπτει από τους ελέγχους- ο αριθμός των ζώων που δηλώνονται στη βάση δεδομένων είναι πολύ μικρός ακόμα και για δήμους που έχουν επιχορηγηθεί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δηλώσει ότι στα όριά τους έχει εντοπιστεί ένα αδέσποτο ή ...κανένα.
«Πρέπει να σταματήσει η αδιαφάνεια στο δημόσιο χρήμα. Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε είναι η επιχορήγηση να δίνεται ανάλογα με τις «ζωοώρες» φιλοξενίας και περίθαλψης, δηλαδή ανάλογα με το πότε εισήχθησαν στο κέντρο φιλοξενίας, τι πράξεις έγιναν (στείρωση, κλπ) και πότε έφυγαν» εξηγούν στελέχη του υπουργείου.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην παράνομη διακίνηση ζώων. Στις προθέσεις του υπουργείου, είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων ώστε να γνωρίζει η Πολιτεία εάν ένα ζώο που βγαίνει από τη χώρα επιστρέφει ή αν όχι, τι απογίνεται.
Ποινές όμως περιμένουν και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι θα προχωρούν σε ιατρικές πράξεις, όπως η στείρωση χωρίς να φροντίζουν για τη σήμανση του ζώου με το ειδικό τσιπ.
Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει βελτίωση της διάταξης που αφορά στην έκθεση ζώων για επιδείξεις, κάτι το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις επιδείξεις δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στόχος θα είναι να κλείσει το «παράθυρο» που επιτρέπει να βαφτίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις αντίστοιχες επιδείξεις.
Ένα από τα θέμα που συζητιούνται είναι και ο αριθμός των ζώων που μπορεί να φιλοξενεί κάποιος στο σπίτι του, ο οποίος σήμερα είναι σε γενικές γραμμές ελεύθερος. Αυτό που εξετάζεται είναι ο αριθμός των ζώων να βρίσκεται σε συνάρτηση με το μέγεθος ενός σπιτιού, την ύπαρξη ή μη κήπου.