Epliroforia

5 ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ


Για τους περισσότερους το ρολόι είναι ένα αξεσουάρ για να βλέπουν την ώρα. Για τους λίγους -τους μυημένους- είναι ένα ανδρικό «κόσμημα», που ουκ ολίγες φορές αγγίζει τα όρια της τέχνης. Για αυτό δεν διστάζουν να δώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να το αποκτήσουν.


Rolex Daytona «Paul Newman»
Χρονολογία κατασκευής: 1968 Αξία: 15.5 εκ. δολάρια
Η ιστορία: Θα συμφωνήσουμε σε κάτι: βλέπεις από τη μια το Rolex Daytona βλέπεις από την άλλη 15.5 εκ. δολάρια και σκέφτεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Λάθος, καθώς προφανώς δεν έχεις δει το όνομα του Paul Newman. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οποιοδήποτε Daytona, αλλά αυτό που η Joanne Woodward έκανε δώρο στον σύζυγό της και σταρ του Hollywood το 1968. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του ρολογιού, γράφει
«Drive Carefully (Να οδηγείς προσεκτικά), καθώς ήταν γνωστή η αγάπη του Newman για τους αγώνες και την ταχύτητα. Το Rolex Daytona «Paul Newman» βγήκε σε δημοπρασία το 2017, οι ειδικοί περίμεναν να πωληθεί για 1 εκ. δολάρια, αλλά έπεσαν έξω.




Patek Philippe 5004T 
Χρονολογία κατασκευής: 2013 Αξία: περίπου 4 εκ. δολάρια
Η ιστορία: Για τους λάτρεις των ρολογιών η Patek Philippe είναι μια από τις αγαπημένες μάρκες, καθώς κάθε δημιουργία της είναι ιδιαίτερη. Όμως το 5004T τα ξεπερνάει όλα, καθώς είναι το μοναδικό του είδους του. «Γεννήθηκε» το 2013, με έναν και μόνο σκοπό: να δημοπρατηθεί. Η διαφορά του από τα υπόλοιπα ρολόγια της σειράς 5004 είναι πώς πρόκειται για το μοναδικό κατασκευασμένο από τιτάνιο – για αυτό και το «Τ» στο τέλος. Φυσικά την ίδια χρονιά βγήκε σε δημοπρασία και δεν δυσκολεύτηκε να αγγίξει η τιμή του τα 4 εκ. δολάρια. Άλλωστε ποιος συλλέκτης δεν θέλει να έχει κάτι μοναδικό στη συλλογή του;






Franck Muller Aeternitas Mega 4
Χρονολογία κατασκευής: 2009 Αξία: περίπου 2.7 εκ. δολάρια
Η ιστορία: Ο ωρολογοποιός Franck Muller φημίζεται για την πολυπλοκότητα των δημιουργιών του – άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρία του έχει το slogan Master of Complications. Ωστόσο το 2009 παρουσίασε το πιο πολύπλοκο ρολόι όλων των εποχών. Χρειάστηκε 5 χρόνια για να το ολοκληρώσει, διαθέτει 36 μηχανισμούς (οι 25 ορατοί), ημερολόγιο για 1.000 χρόνια και 1.483 εξαρτήματα. Προσθέστε στα παραπάνω τους 91 τροχούς και τα 99 πετράδια που διαθέτει και θα καταλάβετε γιατί κοστολογείται στα 2.7 εκ. δολάρια.
.

Vacheron Constantin Tour de I’lle 
Χρονολογία κατασκευής: 2005 Αξία: περίπου 1.5 εκ. δολάρια
Η ιστορία: Όχι, πίσω από το ρολόι δεν υπάρχει κάποια τρελή ιστορία. Ο Ελβετικός οίκος Vacheron Constantin θέλησε το 2005 να γιορτάσει τα 250 χρόνια ζωής του και το έκανε με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: δημιουργώντας τη συλλεκτική σειρά Tour de I’lle. Η σειρά αποτελείτο από μόλις 4 ρολόγια, τα πιο πολύπλοκα που είχε δημιουργήσει το ελβετικό brand, καθώς διέθεταν 16 μηχανισμούς και 834 εξαρτήματα. Φυσικά καταλαβαίνει κάποιος ότι όσο περνάει ο καιρός όσο και αυξάνεται η αξία τους.





Breguet Grande Complication Marie-Antoinette 
Χρονολογία κατασκευής: 1827 Αξία: περίπου 30 εκ. δολάρια
Η ιστορία: Το 1783 ο Σουηδός Κόμης Axel Von Fersen, στενός φίλος και εραστής της Marie-Antoinette ζήτησε από τον Ελβετό ωρολογοποιό Abraham-Louis Breguet -ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να φτιάχνει ένα δυνατό όνομα στην γαλλική αυλή- ένα ρολόι που να διαθέτει όλη την τεχνολογία της εποχής.
Ο στόχος του ήταν να το κάνει δώρο στη Βασίλισσα. Ο Breguet έβαλε όλη τη τέχνη του ώστε να κατασκευάσει ένα ρολόι που όμοιό του δεν είχε δει ποτέ κανείς στο παρελθόν. Και τα κατάφερε, έστω και με 44 χρόνια καθυστέρηση, καθώς το έργο του το ολοκλήρωσε ο γιος του το 1827. Το πρόβλημα; Η Marie-Antoinette είχε ήδη εκτελεστεί από το 1793. Το ρολόι κατέληξε να γίνει μουσειακό έκθεμα, κλάπηκε στα τέλη του 20ου αιώνα από το Μουσείο της Ιερουσαλήμ, βρέθηκε το 2007 και σήμερα φυλάσσεται στο L.A Mayer museum.

Από το Andro.gr

Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος