Τους πρώτους επτά μήνες του 2018 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα 1.839 Τούρκοι, όταν όλο το 2017 είχαν ζητήσει 1.827 - Ελεύθερη μέχρι να εκδικαστεί το αίτημά της για χορήγηση ασύλου η Τουρκάλα πρώην βουλευτής Λεϊλά Μπιρλίκ
Η παράνομη είσοδος της Τουρκάλας πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Λέιλα Μπιρλίκ, στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο, απασχόλησε σύσσωμα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο μάλιστα της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
«Η πρώην βουλευτής του HDP δραπέτευσε στην Ελλάδα»
είναι ο τίτλος που φέρουν τα περισσότερα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τονίζοντας ότι η Μπιρλίκ διέφυγε προς τη χώρα μας, την οποία χαρακτηρίζουν ως καταφύγιο γκιουλενιστών και τρομοκρατών του PKK. Μάλιστα, έχουν αναρτήσει και μία φωτογραφία της «μαζί με μαχητές του PKK».
Την ίδια στιγμή ολοένα αυξημένες είναι οι αφίξεις Τούρκων διωκόμενων στην Ελλάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων διασχίζουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Έβρο και εάν συλληφθούν ζητούν πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας ασύλου ήδη ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που έχουν ζητήσει άσυλο φέτος είναι κατά πολύ αυξημένος από πέρσι.
Η περίπτωση της πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος Λεϊλά Μπιρλίκ, η οποία συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη και ζήτησε πολιτικό άσυλο, είναι μία από τις εκατοντάδες των Τούρκων υπηκόων που φεύγουν από τη χώρα τους επειδή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Στην πλειονότητά τους τους είναι διωκόμενοι επειδή η τουρκική κυβέρνηση τους έχει κατατάξει στους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ λιγότεροι είναι Κούρδοι, όπως η βουλευτής. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πέρασμα, καθώς σε περίπτωση που δεν συλληφθούν επιχειρούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη για να ζητήσουν σε άλλη χώρα άσυλο.
Πηγές στα σύνορα έλεγαν ότι σε ημερήσια βάση από τον Έβρο περνούν από 10 έως 20 Τούρκοι διωκόμενοι, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας ασύλου, σύμφωνα με τα οποία μόνον μέσα στον Ιούλιο ζήτησαν πολιτικό άσυλο 687 Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι προηγουμένως είχαν περάσει τα σύνορα. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα 1.839 Τούρκοι, όταν όλο το 2017 είχαν ζητήσει άσυλο 1.827 και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι σε διαρκή άνοδο.
Οι Τούρκοι διωκόμενοι διασχίζουν τα σύνορα ακριβώς με τη βοήθεια των ίδιων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα οι κακοποιοί απαιτούν πολλά περισσότερα χρήματα από τους Τούρκους, γνωρίζοντας ότι έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια.
Παρ’ ότι στην Ελλάδα φτάνουν αρκετοί, οι εκτιμήσεις των αρχών αναφέρουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αναζητούν διαρκώς τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Έτσι, παρ’ ότι όσοι συλλαμβάνονται υποβάλουν αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, καταθέτουν νέα αιτήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον φτάσουν εκεί και οι ελληνικές διαδικασίες ακυρώνονται καθώς οι αιτούντες δεν εμφανίζονται.
Ελεύθερη μέχρι να εκδικαστεί το αίτημά της
Η Μπιρλίκ, έπειτα από τη μεταγωγή της στη Θεσσαλονίκη, αφέθηκε ελεύθερη, έωσότου εξεταστεί το αίτημά της για χορήγηση ή μη ασύλου.
η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι της είχε απαγορευτεί η έξοδος από την Τουρκία από το Ανώτατο Κακουργειοδικείο της επαρχίας Σιρνάκ, ενώ θα παραπεμπόταν σε δίκη.
Μάλιστα, η Μπιρλίκ προσπάθησε αρχικά να έρθει σε επαφή με στελέχη του HDP στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την επαναπροώθησή της στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί στις 4 Νοεμβρίου 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης» (PKK).Δύο μήνες αργότερα, της επιβλήθηκε η ποινή του περιορισμού απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της.