Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα μνημόνια και το διάγγελμα της Ιθάκης για το τέλος της Οδύσσειας δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, όπως καταδεικνύεται από την εικόνα τόσο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και των ελληνικών ομολόγων.
Για δεύτερη συνεχή ημέρα το Χρηματιστήριο συνεχίζει πτωτικά -αν και με μικρότερες απώλειες από ό,τι την Τρίτη- ενώ και τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε απαγορευτικά για την έξοδο στις αγορές επίπεδα, πάνω από το όριο του 4% – στα επίπεδα του 4,2-4,3%.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η στάση αυτή των επενδυτών εξηγείται από την αποστροφή ρίσκου που κυριαρχεί διεθνώς, μετά και την αναταραχή που προκάλεσε η κρίση με την τουρκική λίρα. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του είναι υπό αμφισβήτηση.
Επιπλέον, από την Τρίτη η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα συνεχίσει και χωρίς τη φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες που προσέφερε το waiver.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων «παγώνει» για την ώρα τις σκέψεις που υπήρχαν στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που θα συνόδευε την έξοδο από τα μνημόνια. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τους επόμενους 2 έως 3 μήνες.
Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου:
Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος οκτώ ετών μνημονίων, τη Δευτέρα, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όμως οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον επόμενο μήνα μειώνονται λόγω των ευρύτερων πολιτικών εντάσεων, επισημαίνει το Reuters.
Η Wall Street Journal θυμίζει ότι «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».
«Η Οδύσσεια του χρέους συνεχίζεται» σημειώνει ο γερμανικός Τύπος.
Σύμφωνα με αναλυτές ο Οκτώβριος (ή το αργότερο ο Νοέμβριος) θα είναι ο μήνας που θα κρίνει την ομαλότητα και την ταχύτητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δύο κρίσιμες εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο που θα αποτυπώνουν τη δημοσιονομική συνέπεια όσο και τη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Εφόσον όλα πάνε καλά και οι δύο εκθέσεις είναι θετικές, εκτιμάται ότι οι Οίκοι αξιολόγησης θα στηριχθούν σε αυτές προκειμένου να αποφασίσουν το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα «αναβάθμιζε» και την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα, κάτι που θα αποτελούσε «πράσινο φως» για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.