Epliroforia

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΕΧΕΙ «ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ INTERNET


Μπορεί οι ψυχολόγοι να χρησιμοποιούν τον όρο «διαταραχή του εθισμού στο internet» ως διάγνωση για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπερβολική χρήση των οθονών, ωστόσο το ποια είναι η προβληματική χρήση παραμένει ακόμα ένα ερώτημα. 

Ένα είναι βέβαιο: Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς καθηλωμένος σε τηλεοράσεις, smartphones, tablets, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τζόγο, φορητούς υπολογιστές κ.α. τόσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει σε πιο υγιείς συνήθειες, όπως είναι η άσκηση, η επαφή με τη φύση και η ευεργετική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Ποια προβλήματα υγείας προκύπτουν;

Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας, λένε οι επιστήμονες. Και ο καθιστικός τρόπος ζωής –ο οποίος τείνει να χαρακτηριστεί αυτός καθ' αυτός ως «ασθένεια»– έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και πρόωρο θάνατο. Μία αυστραλιανή μελέτη του 2012, η οποία έγινε σε περισσότερους από 220.000 ενήλικες, ηλικίας από 45 ετών και άνω, συνδέει την καθιστική συνήθεια επί 11 ώρες τη μέρα με 40% αύξηση του κινδύνου θανάτου, μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Μελέτη που έγινε το 2011 από την JAMA απέδειξε ότι ο μέσος Αμερικανός δαπανά κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Περισσότερο από 3 ώρες χρήσης των οθονών την ημέρα αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες να πεθάνετε από οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια.

Συμβουλή: Οι Αυστραλοί επιστήμονες λένε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας ακόμη και 5 λεπτά κάθε ώρα. Είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί να σας σώσει ακόμα και την ίδια σας τη ζωή...

Της Γιάννας Σουλάκη
Νεότερη Παλαιότερη

Τοποθέτηση προϊόντος