Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο Ελληνικό αμφορέα γεμάτο πυκνή άσφαλτο στη χερσόνησο του Taman στη Μαύρη Θάλασσα. Μια εξελιγμένη μέθοδος φασματομετρίας μάζας, τους επέτρεψε να τον χρονολογήσουν και να δηλώσουν οτι η ηλικία του είναι 2500 χρόνια καθιστώντας τον έτσι, τον παλαιότερο γνωστό αμφορέα (αγγείο) στον κόσμο που περιέχει κάποιο παράγωγο της ασφάλτου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mass Spectrometry, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας περιγράφουν λεπτομερώς πώς έχουν εξετάσει το περιεχόμενο του αγγείου για να καθορίσουν την ηλικία του και πώς τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για το είδος του εμπορίου που αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Έλληνες στα ρωσικά εδάφη.
Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν πίσσα σε διάφορους τομείς, από την κατασκευή και την ιατρική μέχρι τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα θεωρείται οτι «το υγρόν πυρ» - η θρυλική ελληνική καύσιμη ένωση που εκπέμπεται από ένα όπλο που ρίχνει πύρινες μπάλες και που χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέφει τα εχθρικά πλοία - βασίστηκε στην άσφαλτο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη φασματομετρία μάζας για την ακριβή χρονολόγηση της πίσσας στον αμφορέα. Η τεχνική ταξινομεί τα φορτισμένα σωματίδια σε ένα ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο με βάση τη σχέση μάζας-φορτίου.
Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να διαχωρίζουν και να ταυτοποιούν τις ουσίες σε ένα δείγμα, για να καθορίσουν πόσο χρονών είναι με την εξέταση της οξείδωσης μορίων.
Μεταξύ των ουσιών στο δείγμα πίσσας από την Taman, τα περισσότερα έχουν τέσσερα έως εννέα άτομα οξυγόνου. Δείγματα μη αποικοδομημένου πετρελαίου περιέχουν πολύ λίγες ενώσεις με πάνω από τρία ή τέσσερα άτομα οξυγόνου.
Είναι πολύ πιθανό οι Έλληνες να μετέφεραν την άσφαλτο από το Taman στην Ελλάδα και να το χρησιμοποιούσαν εκεί για τις κατασκευές, την ιατρική και την άμυνα.
International Business Times