Oπως προδίδει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak που στον τίτλο του κάνει λόγο για «εισβολή» από την Κρήτη.
Στον απόηχο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα, η «Yeni Safak» υποστηρίζει πως Αθήνα και Κάιρο φιλοδοξούν να οριοθετήσουν ευρεία θαλάσσια ζώνη που θα αρχίσει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα περιορίζει δραστικά τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Το φερόμενο ελληνο-αιγυπτιακό σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, καταγγέλλει η εφημερίδα.
Αντιτείνει μάλιστα, παρουσιάζοντας χάρτες, ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια και να φτάνει έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα φερόμενα ελληνικά σχέδια.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει πως η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει στην ιδιοκτησία της θαλάσσια περιοχή τουλάχιστον 39.000 km2,« η οποία κανονικά θα ανήκει στη Λιβύη».. Δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδιαίτερα κακή σχέση με την Αίγυπτο από το 2013, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.